Yoga is the journey
of the self,
through the self,
to the self.

- The Bhagavad Gita

Slider
Pretok qi-ja

YIN JOGA

Yin joga je učinkovito in mogočno orodje, ki fizično odpravlja napetosti iz naše matrice, pomaga pri koncentraciji, sprošča čustvene napetosti in zastale emocije in na energetski ravni spodbuja pretok qi-ja. Pomaga nam prisluhniti svojim potrebam, občutkom, čustvom ter pri raziskovanju svojih globin.  Je krasna dopolnitev drugim praksam joge in aktivnim športnim praksam. Je odlično orodje pri spopadanju z anksioznostjo in stresnim načinom življenja.

Yin joga nosi ključ za odpiranje našega celotnega potenciala tako v praksi joge na blazini kot tudi v našem vsakdanjem življenju.

 

V yin jogi skozi nežno stimulacijo napetosti in kompresije v telesu, povzročimo zdravo spreminjanje kvalitete tkiva. Prakticiramo daljšo statično držo v položajih na tleh, kar nam omogoča sproščanje napetosti in fascije (mišičnih ovojev).

Prakticiramo jo v podprtih sedečih in ležečih položajih, v katerih vztrajamo od 3-15 min. Pri yin jogi je značilno, da si v položajih za popolno sprostitev in dodatno stimulacijo pomagamo s kvadri in blazinami.

S tem delujemo na vezna tkiva okrog sklepov – vezi, kite in mišične ovojnice, ter omogočimo telesu, da začne sproščati tudi naše globlje napetosti.

Z Yin jogo povečamo svojo gibljivost, spodbudimo izločanje sinovialne tekočine in s tem ščitimo sklepe ter krepimo vezno tkivo.

dve sili v telesu

HATHA JOGA

Beseda joga etimološko izhaja iz korena yuj, kar pomeni združiti, povezati skupaj, harmonijo in enost. Ravnovesje med notranjo in zunanjo zavestjo ter manifestacijo.  Za klasično jogo štejemo filozofski sistem, ki ga je predstavil Patanjali v prvem samostojnem tekstu o jogi – Joga Sutre.

Lahko rečemo, da je Hatha oblika joge z globokimi temelji v principih Patanjalijevih Joga Suter, katera je nastala v Indiji pred več kot tisočimi leti. Glavni cilj je umiritev miselnih vsebin, okrepitev fizičnega telesa, preko katerega lahko kasneje dostopamo do globljih stanj zavesti in subtilnejših ravni biti.

Beseda hatha je sestavljena  iz besed, “ha” in “tha”, ki predstavljata dva različna tokova ali sili v telesu. Predstavljata solarno ali življenjsko silo in lunarno ali mentalno silo.  Ponazarjata tokova življenjske energije, ido in pingalo, ki potekata ob naši hrbtenjači, razdeljeni na levo in desno stran.

 

Ta dva pretoka nadzirata vitalnost, energijo in zdravje telesa, uma, čustev in duha. Namen hatha joge je harmoniziranje teh dveh sil za pridobitev ne le fizičnega, temveč tudi psihološkega, mentalnega, čustvenega in duhovnega zdravja. In tudi, če jogo razumemo kot združitev, lahko sklepamo, da pred dejanjem združitve obstaja ločenost. S tehnikami in prakso joge se osvobajamo vezi in omogočimo spajanje duha z absolutnim zavedanjem.

Položaji hatha joge so zaporedni, tako da ustvarjajo moč, fleksibilnost, odprtost in sprostitev tekom celotne prakse. Prednost hatha joge je pridobitev fzične moči in discipline, izboljšane cirkulacije in fleksibilnosti, nadzor nad svojim dihanje, jasnost uma, zmanjšanje stresa in globoka sprostitev. Pomaga nam pri luščenju identifikacij in odstiranju iluzij današnje ponorele družbe.

spreminjajoča se narava

VINYASA JOGA

Za vinyasa jogo je značilno, da sistematično menjavamo položaje enega za drugim v gibanju, z uporabo diha. Dihu sledi gib. Pomaga nam razviti uravnoteženo telo in preprečiti ponavljajoče se poškodbe gibanja, kar se lahko zgodi, če ves čas prakticiramo eno in isto zaporedje, ki ga naše telo še ni osvojilo.

Vinyasa ponazarja spreminjajočo se naravo, kjer vstopimo v asano, obstanemo trenutek in se v gibanju že podamo naprej v naslednji položaj. Gibanje vinyase naj bi se začelo s Krishnamachary-o, kateri je imel največji vpliv na to kako se joga izvaja danes.

 

Če vse to povzamemo skupaj, je vinyasa praksa, ki povezuje vsako dejanje našega življenja z namenom, da se počasi približamo temu kar je sveto in najpomembnejše za nas. Kot v mozaiku z gibanjem sestavljamo koščke do tvorjenja celote.

S prakso vinyase se gibamo skozi različice Surye Namaskar ali pozdrava soncu.

Pričenjamo z jesenskim semestrom

2 – MESEČNA KARTA (75 min) = 90 € ( 8 zaporednih obiskov ), 1 krat tedensko

Individualna ura joge
Cena: 1x  praksa (75 min) = 45 € + plačilo najema prostora

Skupinska jogijska praksa (posamični obiski)
Cena: 1x obisk jogijske prakse = 15 €.

Za vprašanja in naročila mi pišite ali me pokličite na 040/284-011.

NAROČI SE

Poveži se z mano preko:

Poveži se z mano preko:

Slider